Mniszek lekarski – z cyklu: Niezwykłe dary natury
Dzieci uwielbiają tworzyć wianki z pięknych, żółtych kwiatów i bawić się dmuchawcami, podczas gdy króliki zajadają świeże liście, a działkowcy stają do walki z mleczem, czyli pospolicie znaną rośliną jako mniszek lekarski.
Skutecznym rozwiązaniem w pozbywaniu się mniszka z działki jest regularne wykopywanie lub wycinanie go nożem. Roślinę wraz z korzeniami umieszczamy w beczce, zalewamy najlepiej deszczówką i pozostawiamy na minimum 48 godzin. Po tym czasie używamy otrzymanego ekstraktu do podlewania wszystkich grządek bez konieczności rozcieńczania. Ten delikatny i systematyczny nawóz poprawia stan gleby. Ponadto, można nim podlewać pryzmę kompostową, przyspieszając proces rozkładu substancji organicznej w kompoście. Ekstraktem warto także opryskiwać rośliny porażone przez mszyce i przędziorki.
Mniszek lekarski ma liczne zastosowania w medycynie naturalnej, jednak przed spożyciem naparów zaleca się konsultację z lekarzem. Mniszek może zwiększać ilość soków żołądkowych, co może wywołać niepożądane efekty, takie jak wysypka.
Mlecz można używać zewnętrznie, przyspieszając proces gojenia się ran oraz zwalczając kurzajki i brodawki. Do tego celu wykorzystuje się okłady ze świeżych liści lub białego soku wypływającego z łodygi.
Najmłodsze liście mniszka, zbierane wiosną, są doskonałym dodatkiem do sałatek. Kwiaty mniszka lekarskiego zbiera się zaraz po rozkwitnięciu, późnym rankiem po zniknięciu rosy.
Miód i wino
Z mniszka można przygotować miód: w suchą pogodę zbiera się 200 pełni rozwiniętych kwiatów, zalewa 1 litrem wrzątku, w którym wcześniej zagotowano 3 pokrojone w plastry cytryny, gotuje przez około 40 minut, a następnie odcedza i lekko wyciska. Do płynu dodaje się około 1,2 kg cukru i gotuje od 30 do 90 minut.
Miodem mniszkowym można słodzić herbatę, nie tracąc jego korzystnych właściwości.
Dla amatorów wina proponuję przygotowanie wina mniszkowego: zbieramy 400 pełni rozwiniętych kwiatów, zalewamy je 3 litrami wrzątku, dodajemy pokrojone i sparzone 3 cytryny, odstawiamy na 3 dni, a po tym czasie wyciskamy soki i rozpuszczamy w nich 3 kg cukru. Następnie dodajemy 45 g winnych drożdży, dokładnie rozpuszczamy i pozostawiamy do fermentacji w butli na 6-10 tygodni.
Po zakończonej fermentacji warto przelać wino do ciemnych butelek, uprzednio przefiltrowane przez muślin lub watę bawełnianą. Im starsze wino, tym smaczniejsze!