|

Zakwas z czerwonych buraczków – działkowe specjały na przeziębienia i grypę

Zakwas z czerwonych buraczków

W okresie panującej grypy i przeziębień warto zatroszczyć się o wzmocnienie odporności organizmu, aby ułatwić mu skuteczną walkę z chorobą. Osoby posiadające własne zapasy warzyw na działce mają świetną okazję wykorzystać je w sposób szczególnie korzystny dla zdrowia. Dzisiaj chciałbym polecić wzmocnienie organizmu poprzez zakwas z czerwonych buraczków, który działa bardziej korzystnie niż sok z surowych buraków, a przy tym jest pyszny i łatwy do przygotowania.

Oto prosty przepis na zakwas z czerwonych buraczków:

Zacznijmy od obrania surowych buraczków (2,5-3 kg) ze skórki i pokrojenia ich na kawałki o grubości 2-3 cm. Następnie obierzmy sporo ząbków czosnku. Zazwyczaj 10-15 średniej wielkości, i umieśćmy je na dnie 5-litrowego słoja (lub innego naczynia, na przykład glinianego garnka) wraz z kilkoma listkami laurowymi i ziarnkami ziela angielskiego. Połóż pokrojone buraczki na czosnku. Zalej całość zimną lub lekko letnią wodą, dodając sól kamienną w ilości 1 łyżki stołowej na 1 litr wody. Wlewamy tyle roztworu, aby pokrył wszystkie buraczki, dodajemy skórkę razowego chleba (z piekarni, na zakwasie) oraz 2-3 przekrojone na pół zdrowe, czyste cebule. Mogą być w łuskach. Następnie przykrywamy słoik talerzykiem i odstawiamy na blat kuchenny. Po trzech dniach usuwamy skórkę chleba i cebulę. Z biegiem czasu zakwas nabiera intensywniejszej barwy i kwaskowego smaku. W temperaturze pokojowej jest najlepszy po 6-7 dniach od rozpoczęcia. Jest tak smaczny, że trudno mu się oprzeć.

W moim domu zazwyczaj jest “podkradany” zanim całkowicie się zakisi. Gotowy zakwas z czerwonych buraczków przelewam do słoików i umieszczam w lodówce. Pijemy go 2 razy dziennie po pół litra.

Z zakiszonych buraczków polecam ugotować wyśmienity barszcz.

Zakwas z czerwonych buraczków nie tylko wzmacnia naturalnie odporność organizmu, ale również od dawna znane jest jego korzystne działanie na zdrowie. Zalecany jest przy anemii, oczyszcza i wzmacnia krew. Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej, dla osób osłabionych po antybiotykoterapii, poprawia koncentrację i przeciwdziała miażdżycy, obniżając poziom złego cholesterolu, itp.

Drodzy miłośnicy działek, nie zapomnijcie o grządce z buraczkami. SMACZNEGO! Tutaj dowiesz się jak ja uprawiam swoje buraki!

Podobne wpisy