|

Które warzywa potrzebują więcej wody, a które są odporne na suszę?

Które warzywa potrzebują więcej wody

Od wielu już lat w wielu regionach Polski okresowo występują susze. Bardzo długie okresy wysokiej temperatury, palącego słońca i braku wody, potrafią zniweczyć wiele miesięcy uprawy warzyw. W niektórych regionach Polski, gdyby nie systematyczne podlewanie warzyw, z upraw niewiele by się udało. Kiedy brakuje wody, warto wiedzieć, które warzywa potrzebują więcej wody, a które są odporne na suszę. W ten sposób możesz zoptymalizować podlewanie i zadbać przede wszystkim o te warzywa, które nie poradzą sobie podczas suszy.

Które warzywa potrzebują więcej wody?

O zapotrzebowaniu warzyw na wodę mogą decydować różne czynniki, jak na przykład faza rozwoju, ściółkowanie, czy rodzaj stanowiska. Ale w obliczu suszy w pierwszej kolejności warto zadbać o te rośliny, które mają płytki system korzeniowy lub generalnie wysokie zapotrzebowanie na wodę.

  • Fasole (wszystkie odmiany) i groch – fasole i groch potrzebują dużo wody szczególnie w trakcie kwitnienia i zawiązywania strąków. Jeśli zaniedbamy podlewanie w tej fazie rozwoju rośliny, możemy zapomnieć o dobrych plonach.
  • Seler – jest bardzo wrażliwy na suszę. Wymaga stałego podlewania przez cały okres wegetacji. Przy braku wody plony selera będą bardzo małe.
  • Ogórek – ma bardzo płytki system korzeniowy, dlatego jest bardzo wrażliwy na suszę. Ogórki wymagają intensywnego podlewania, nawet kilka razy w tygodniu, a w ekstremalnych warunkach nawet codziennie. Brak wody powoduje gorzknienie owoców.
  • Papryka papryki wszystkich odmian mają dość płytki system korzeniowy. O podlewanie dbamy szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców.
  • Kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta, brukselka) – ze względu na duże przyrosty masy mają bardzo duże zapotrzebowanie na wodę. Niedobory wody osłabiają roślinę i sprawiają, że są bardziej podatne na choroby i szkodniki.
  • Pomidory – są wrażliwe na suszę, ale tylko do momentu wykształcenia owoców. Później stają się jednymi z najbardziej odpornych na suszę roślin uprawnych. Brak wody w późniejszym okresie sprzyja nawet dojrzewaniu owoców.
  • Rzodkiewki – zaniedbanie podlewania rzodkiewek to najczęstszy powód nieudanych plonów. Rzodkiewki bez wody stają się twarde i pękają. Są też częściej atakowane przez szkodniki.
  • Sałaty – bardzo wrażliwe na brak wody. Wymagają bardzo częstego podlewania. Brak wody powoduje gorzki smak liści. Sałaty bez wody o wiele wcześniej zaczynają też kwitnąć.
  • Ziemniaki – ziemniaki poradzą sobie bez wody jako roślina, ale bulwy będą nijakie. Dlatego ziemniaki podlewamy, gdy pojawią się pierwsze kwiaty. Odpowiednia ilość wody w tym okresie ma decydujący wpływ na wielkość ziemniaków.

Które warzywa są odporne na suszę?

Wśród warzyw, które cechują się największą odpornością na suszę znajdziemy:

Pozostałe warzywa odznaczają się mniejszą lub większą odpornością na suszę. Nie zmienia to jednak faktu, że żadna roślina (i organizm żywy) bez wody nie przeżyje. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i obserwacji. Jeśli obserwujesz swoje warzywa, to szybko zauważysz, które z nich domagają się wody najbardziej.

Czytaj także:

Jak uprawiać cukinię – uprawa cukinii krok po kroku

Uprawa warzyw w skrzyniach

Podobne wpisy