Własne warzywa zimą – zbiór własnych warzyw zimą
Jakie warzywa jeść zimą? Skąd brać warzywa zimą? Jakie warzywa są dostępne zimą? Jakie warzywa są tanie zimą? Oczywiście własne warzywa. Sprawdź jak można zbierać własne warzywa zimą. Jest na to kilka sposobów.
Mając własną uprawę warzyw w sezonie, jesteś w stanie przez całą zimę cieszyć się z wielu własnych warzyw. Czy to w postaci własnych zapraw, czy to w postaci świeżych warzyw dzięki kopcowaniu warzyw na jesień, a także pozostawieniu wielu warzyw na grządkach w ogródku.
Własne warzywa zimą
Takie zbiory przeprowadziłem 16 stycznia. W nocy było około minus dwa stopnie. Tak prezentowały się moje własne warzywa zimą w domu już podczas przygotowywania rosołu.
Takie warzywa z kopca możesz bez problemu pozyskiwać do wczesnej wiosny.
W tym wpisie skupię się na świeżych warzywach, a nie zaprawach. Zaprawom warto poświęcić osobny artykuł, a pewnie cały dział.
Świeże warzywa zimą
Świeże warzywa zimą z własnej uprawy możesz pozyskać z kopca. Do kopcowania nadają się takie warzywa jak seler, burak, pietruszka i marchewka. Można jeszcze kopcować ziemniaki i kapusty. Ja jednak nie uprawiam ich tyle, aby starczyło do kopcowania. Wszystkie wykorzystuje w sezonie.
O wykonaniu kopca więcej dowiesz się z tego artykułu: Kopcowanie warzyw – najlepszy sposób na przechowywanie warzyw zimą. Z takiego przygotowanego na jesień kopca bez problemu możesz pozyskiwać warzywa do kilku stopni poniżej zera. Szczególnie jeśli dobrze go okryjesz. Kłopoty mogą pojawić się przy długotrwałym okresie silnych mrozów.
Tak wygląda pozyskiwanie warzyw zimą z mojego kopca.
Pozyskiwanie jest banalnie proste. Zdejmujesz z kopca warstwę ochronną z liści i części zielonych, a następnie w zaznaczonym miejscu dokopujesz się do warzyw 🙂 To wszystko. 5-10 minut i po robocie 🙂
Warzywa zimą mogą jednak pochodzić także z grządek. Jeśli nie ma wielkich mrozów, to warzywa korzeniowe można utrzymywać w grządkach zimą. Ale oprócz w nich w otwartych ogrodach zimą możesz pozyskiwać na przykład pora lub brukselkę.
Brukselka Brukselka na grządce wytrzymuje duże mrozy Por zimowy to także wytrzymałe warzywo
Ja brukselkę i pora posiadam w ogródku nawet do marca.
Jeśli dysponujesz szklarnią, tym bardziej ogrzewaną, to w trakcie zimy możesz bez problemu pozyskiwać jeszcze więcej warzyw. Ja niestety już nie mam, a kiedyś miałem dwie…
Inne sposoby na warzywa zimą
Innym sposobem na pozyskiwanie warzyw zimą może być mrożenie. Nadają się do tego natka pietruszki, koperek, liście selera, ale także korzenie marchewki, pietruszki lub dynie.
Mrozić możesz zarówno całą natkę, jak i pokrojoną na kawałki, poszatkowaną. Ja preferuje różne i mrożą takie i takie. Natkę możesz mrozić w pojemnikach lub tak jak ja gdy brakuje pojemników – w woreczkach. Taka natka pietruszki to obowiązkowy dodatek do rosołu zimą.
Zamrożona na zimę pietruszka
Ale to nie wszystko
Jest przecież jeszcze suszenie. Suszenie to kolejny sposób na pozyskiwanie warzyw zimą. Ja suszę papryki – zwłaszcza ostre – moje ulubione papryczki (a hoduję najostrzejsze papryczki na świecie, takie jak Dragon’s Breath, czy Carolina Reaper), pestki dyni i ogromną ilość ziół. Nie ma nic lepszego zimą niż zaparzenie pysznej ziołowej herbatki z ziół pozyskanych z własnego ogródka.
Jak warzywa można jeść zimą?
Jednym z podstawowych zastosowań takich warzyw jest rosół. Który dla mnie jest nie tylko zupą, ale także bazą do przygotowania wielu innych dań.
Rosół przed ugotowaniem Rosół po ugotowaniu
A co można przygotować z takich warzyw zimą? Zimą obowiązkowo rosół z dobrej naturalnej kury. Burak trafia do barszczu lub kończy jako carpaccio. Warzywa z rosołu na przykład do sałatki, a mięso do galarety. Ale o jedzeniu to już przy innej okazji.
CZYTAJ TAKŻE: Własna uprawa warzyw w skrzyniach, aby dowiedzieć się jak uprawiać własne warzywa.
Sprawdź także: Co zrobić na obiad?