kopcowanie warzyw w kopcu zagłębionym

Kopcowanie warzyw z własnej uprawy to zdecydowanie najlepszy sposób na przechowywanie warzyw zimą. Kopcuję warzywa już od wielu sezonów i dzięki temu do wiosny cieszę się z własnych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraków. Teoretycznie kopcować możesz także ziemniaki i kapustę, ale osobiście odradzam ze względu na wyższe wymagania. Poza tym uprawiam niewiele ziemniaków i kapust – praktycznie wszystkie zużywam w sezonie.

Kopcowanie warzyw to najlepszy sposób na przechowywanie warzyw zimą ponieważ pozwala nie tylko zapewnić sobie stałą podaż własnych warzyw w okresie, gdy najbardziej ich brakuje, ale także dlatego, że oszczędzamy miejsce w lodówce i zamrażarce. Poza tym mrożone warzywa, a świeże warzywa, to jednak wielka różnica.

Kopce napowierzchniowe i kopce zagłębione

Choć kopcowanie kojarzy nam się głównie z chowaniem warzyw pod ziemią, to istnieją dwie metody kopcowania: napowierzchniowe i zagłębione. Ja zdecydowanie polecam tę drugą metodę. Kopce napowierzchniowe mają jedną główną wadę. Są bardziej wrażliwe na przemarznięcie. Mają za to jedną zaletę – o wiele łatwiejszy dostęp do warzyw przez zimę.

Ja jednak wolę nie ryzykować i zawsze stosuję kopiec zagłębiony.

kopcowanie warzyw w kopcu zagłębionym

Kopcowanie warzyw - kiedy?

Kopcowanie warzyw należy przeprowadzić późną jesienią, gdy wszystkie warzywa, które będziemy kopcować skończą już wegetację i będziemy spodziewać się wystąpienia pierwszych przymrozków.

Wczesne kopcowanie warzyw, gdy temperatury są mocno plusowe sprawi, że warzywa w kopcu zaczną kiełkować. Może to w efekcie prowadzić do sporych strat w przechowywanych warzywach. Mało tego, jeśli przez przypadek włożymy do kopca nawet jedno uszkodzone lub chore warzywo, reszta może zacząć gnić. Zwłaszcza jeśli jesień będzie morka.

Jakie warzywa do kopca?

Decydującym czynnikiem o powodzeniu całego przedsięwzięcia kopcowania jest selekcja warzyw. Zanim Twoje warzywa trafią do kopca muszą zostać do tego przygotowane.

Przede wszystkim do kopca nie mogą trafić warzywa połamane, porażone chorobami, podgryzione, czy w jakikolwiek sposób uszkodzone.

Naturalnie warzywa musisz pozbawić części zielonych. Jeśli warzywa są dojrzałe, to natka od pietruszki i marchewki wyłamuje się w miejscu, w którym powinna. Ale możesz natkę także obciąć. W przypadku selerów możesz także przyciąć korzenie boczne. Choć kopcowałem już selery przycięte i z korzeniami i nie zaobserwowałem różnicy.

Gdzie zrobić kopiec?

Miejsce na kopiec powinno być najlepiej osłonięte od wiatru i na terenie, który nie jest podmokły. Najwygodniej kopiec wykonać w miejscu uprawy, tak aby nie przenosić warzyw. Oszczędność sił i czasu, ale także mniejsze ryzyko, że warzywa połamiemy, czy uszkodzimy.

Nic się nie stanie, jeśli wykopiesz kopiec na terenie odsłoniętym. Po prostu z nadejściem dużych mrozów musisz pamiętać, aby dodatkowo okryć kopiec słomą, liśćmi, czy gałęziami. Naturalnie im bardziej osłonięte miejsce, tym lepiej.

Powszechna jest także opinia, aby co roku zmieniać miejsce na kopiec. Tak, aby ograniczyć szansę na to, że po poprzednich warzywach zostaną w glebie jakieś patogeny. Ja od kilku lat mam kopiec co roku w tym samym miejscu i nic się nie stało.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeżeli przez cały okres funkcjonowania kopca nic w nim nie zgniło i na wiosnę wyciągamy z niego wszystkie warzywa, to nie ma też za dużych szans, aby w tym miejscu pozostały po prostu jakieś patogeny. Ale jeśli masz taką możliwość, to naturalnie możesz zmieniać co roku położenie kopca.

Jaki powinien być kopiec?

Kopiec powinien być taki, abyś pomieścił w nim wszystkie swoje warzywa. Kiedyś wkładałem warzywa bezpośrednio na ziemię w wykopanym dole, ale od kilku lat najpierw układam warzywa do skrzynek, a następnie zakopuje je w kopcu. W ten sposób w kopcu panuje porządek i zajmuje mniej miejsca.

Warzywa w kopcu niezależnie od tego, czy kładziesz ja bezpośrednio na ziemi, czy w skrzynkach najlepiej zakopać na głębokość około 50 cm. Taka głębokość w zupełności wystarczy. Wiele osób przysypuje warzywa piaskiem, zanim przykryje je ziemią, a nawet układa wartstwami – warzywa – piasek, warzywa – piasek. Ja jednak po prostu przysypuje warzywa ziemią z wykopu.

Przed zakopaniem pamiętaj jeszcze o jednym – zrób zdjęcie warzyw. W ten sposób, gdy będziesz chciał po kilku tygodniach wyciągnąć z kopca np. tylko buraki, będziesz wiedział, z której strony się do niego zabrać.

Przykrywanie kopca

Jak sama nazwa wskazuje kopiec, musi być kopcem, a więc nad warzywami warto usypać kopiec, tak aby woda z opadów i topniejącego śniegu w miarę możliwości odpływała od warzyw pod kopcem. Z nadejściem mrozów kopiec warto także osłonić dodatkowo słomą, liśćmi, czy gałęziami.

Czytaj więcej: Uprawa warzyw w skrzyniach – dowiedz się wszystkiego o podwyższonych grządkach.