||

Co zrobić w maju w ogrodzie?

Maj to jeden z najbardziej pracowitych miesięcy w ogrodzie – choć jak mawiają doświadczeni ogrodnicy: na działce czy w ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia. Co zrobić w maju w ogrodzie? Sprawdź!

Odwiedź nasze media:

Rośliny ozdobne

  1. Pielęgnujemy trawnik: regularnie kosimy trawnik do wysokości 4-5 cm, w razie potrzeby nawozimy: 30-50 g saletry amonowej na 1m² i następnie podlewamy.
  2. Przycinamy żywopłot: najlepszy czas, aby utrzymać żywopłot w ryzach. Przy przyrostach do 15 cm skracamy pędy o połowę.
  3. Pielęgnujemy byliny: usuwamy przekwitłe kwiatostany, usuwamy kwiaty u roślin cebulowych. Sadzimy mieczyki, pacioreczniki, dalie – wszystkie te rośliny, których bulwy wykopaliśmy na zimę.
  4. Siejemy kwiaty jednoroczne: nagietki, rezedę, groszek, nasturcje, portulaki, słoneczniki, cynie, ostróżki, maciejkę.
  5. Pod koniec maja siejemy rośliny dwuletnie: dzwonki karpackie, naparstnicę purpurową, malwy, goździki brodate, bratki, stokrotki, niezapominajki.
  6. Przycinamy krzewy, które zakończyły kwitnienie: skracamy pędy o ⅓ długości u forsycji, krzewuszki, tawuł wczesnych, lilaków, budlei, mahoni oraz u wierzb, migdałków. U bzów wycinamy przekwitłe kwiatostany.

Warzywa

  1. Wysiewamy wszystko co się da: rzodkiewki, sałaty, fasolki, cukinie, ogórki, dynie, pory, kalafiory, jarmuż, endywię, sałatę kruchą, brokuły, fasolkę, koper. Grządkę okrywamy włókniną. Rosnące w gruncie warzywa zasilamy.
  2. Sadzimy do gruntu (przed 15 maja): pora, seler, kapusty, brokuły, kalafiory.
  3. Sadzimy do gruntu (po 15 maja) warzywa ciepłolubne: tj.: pomidory, paprykę, oberżyny.
  4. Zbieramy pierwsze plony: zioła, szparagi, szpinak wiosenny, rukolę, rzeżuchę, zielony czosnek, szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę, koper.
  5. Warzywa uprawiane w tunelach: systematycznie podlewamy, a tunele wietrzymy. W razie potrzeby tunele i szklarnie można zacieniować lub pomalować wapnem
  6. Pielimy: wyrywamy chwasty z grządek warzywnych i rabat ozdobnych.
  7. Mniszek lekarski: mniszek należy wyciąć i wraz z korzeniami wrzucić do beczki i zalać – najlepiej deszczówką. Po 24 godzinach powstanie wyciąg, którym można będzie podlewać grządki. Gnojówką z mniszka bez rozcieńczenia podlewamy grządki i kompostownik, aby przyspieszyć tworzenie się próchnicy w glebie.

Ochrona roślin

  1. Warto nastawić gnojowicę z pokrzyw. Po rozcieńczeniu w stosunku 1:20 będzie skutecznym nawozem. Ale można ja także stosować jako oprysk. Warto także zebrać młode listki pokrzywy na sałatki lub do zupy.
  2. Warto zebrać liście bzu czarnego, z którego można zrobić wyciąg do podlewania. Dodatkowo, kwiatostany czarnego bzu można np. smażyć w cieście naleśnikowym lub suszyć do jesiennej herbaty. Warto zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu – będzie dobry na przeziębienie. Dowiedz się więcej o czarnym bzie.

Sad

  1. Odchwaszczamy uprawy, uzupełniamy korę w ściółce w okolicy roślin kwasolubnych.
  2. Podlewamy krzewy borówki amerykańskiej, maliny, poziomki, truskawki i młode drzewka.
  3. Formujemy młode drzewka: młode, giętkie jeszcze pędy można przygiąć do poziomu używając klamerek do prania, za pomocą ciężarków lub sznurków. Po 3 tygodniach ciężarki przekładamy na kolejne pędy. Na poziomych pędach szybciej pojawią się kwiaty i owoce.
  4. Do połowy maja można jeszcze przycinać drzewa jabłoni, gruszy i śliwy. Drzewa cięte w maju najsłabiej odbijają – pojawi się mniej tzw. wilków.
  5. Systematycznie usuwamy wszystkie pędy pojawiające się poniżej miejsca szczepienia drzew owocowych i ozdobnych.

A prac do wykonania jest z pewnością jeszcze więcej. Miłego maja w ogrodzie!

Czytaj także:

Podobne wpisy