Które warzywa potrzebują więcej wody, a które są odporne na suszę?
Od wielu już lat w wielu regionach Polski okresowo występują susze. Bardzo długie okresy wysokiej temperatury, palącego słońca i braku wody, potrafią zniweczyć wiele miesięcy uprawy warzyw. W niektórych regionach Polski, gdyby nie systematyczne podlewanie warzyw, z upraw niewiele by się udało. Kiedy brakuje wody, warto wiedzieć, które warzywa potrzebują więcej wody, a które są odporne na suszę. W ten sposób możesz zoptymalizować podlewanie i zadbać przede wszystkim o te warzywa, które nie poradzą sobie podczas suszy.
Które warzywa potrzebują więcej wody?
O zapotrzebowaniu warzyw na wodę mogą decydować różne czynniki, jak na przykład faza rozwoju, ściółkowanie, czy rodzaj stanowiska. Ale w obliczu suszy w pierwszej kolejności warto zadbać o te rośliny, które mają płytki system korzeniowy lub generalnie wysokie zapotrzebowanie na wodę.
- Fasole (wszystkie odmiany) i groch – fasole i groch potrzebują dużo wody szczególnie w trakcie kwitnienia i zawiązywania strąków. Jeśli zaniedbamy podlewanie w tej fazie rozwoju rośliny, możemy zapomnieć o dobrych plonach.
- Seler – jest bardzo wrażliwy na suszę. Wymaga stałego podlewania przez cały okres wegetacji. Przy braku wody plony selera będą bardzo małe.
- Ogórek – ma bardzo płytki system korzeniowy, dlatego jest bardzo wrażliwy na suszę. Ogórki wymagają intensywnego podlewania, nawet kilka razy w tygodniu, a w ekstremalnych warunkach nawet codziennie. Brak wody powoduje gorzknienie owoców.
- Papryka – papryki wszystkich odmian mają dość płytki system korzeniowy. O podlewanie dbamy szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców.
- Kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta, brukselka) – ze względu na duże przyrosty masy mają bardzo duże zapotrzebowanie na wodę. Niedobory wody osłabiają roślinę i sprawiają, że są bardziej podatne na choroby i szkodniki.
- Pomidory – są wrażliwe na suszę, ale tylko do momentu wykształcenia owoców. Później stają się jednymi z najbardziej odpornych na suszę roślin uprawnych. Brak wody w późniejszym okresie sprzyja nawet dojrzewaniu owoców.
- Rzodkiewki – zaniedbanie podlewania rzodkiewek to najczęstszy powód nieudanych plonów. Rzodkiewki bez wody stają się twarde i pękają. Są też częściej atakowane przez szkodniki.
- Sałaty – bardzo wrażliwe na brak wody. Wymagają bardzo częstego podlewania. Brak wody powoduje gorzki smak liści. Sałaty bez wody o wiele wcześniej zaczynają też kwitnąć.
- Ziemniaki – ziemniaki poradzą sobie bez wody jako roślina, ale bulwy będą nijakie. Dlatego ziemniaki podlewamy, gdy pojawią się pierwsze kwiaty. Odpowiednia ilość wody w tym okresie ma decydujący wpływ na wielkość ziemniaków.
Które warzywa są odporne na suszę?
Wśród warzyw, które cechują się największą odpornością na suszę znajdziemy:
- marchew
- pietruszkę korzeniową
- buraki czerwone (Sprawdź, jak uprawiać buraki, aby mieć piękne plony)
- por
Pozostałe warzywa odznaczają się mniejszą lub większą odpornością na suszę. Nie zmienia to jednak faktu, że żadna roślina (i organizm żywy) bez wody nie przeżyje. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i obserwacji. Jeśli obserwujesz swoje warzywa, to szybko zauważysz, które z nich domagają się wody najbardziej.